Ακοή

Συχνές Ερωτήσεις

EARplus

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν άσκοπες ερωτήσεις, ειδικά όταν η γνώση είναι εξειδικευμένη και όταν στους περισσότερους από εμάς δεν έχει δοθεί η ευκαιρία αλλά ούτε και η αφορμή για να ενημερωθούμε. Όταν αντιληφθούμε ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην ακοή μας ή όταν ζούμε με κάποιον με πρόβλημα ακοής, αυτομάτως γεννιούνται πολλά ερωτήματα.. Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και απαντήσεις για τα πιο συχνά ερωτήματα που αφορούν την ακοή και την απώλεια αυτής. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

01

Πόσοι άνθρωποι έχουν απώλεια ακοής;

Σχεδόν 1 στους 7 ευρωπαίους πάσχουν από απώλεια ακοής. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 14% των Ευρωπαίων έχουν απώλεια ακοής και μάλιστα το 60% των ατόμων αυτών είναι κάτω από την ηλικία συνταξιοδότησης.

02

Ποιες είναι μερικές από τις αιτίες της απώλειας ακοής;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί και να συσσωρεύονται κατά την διάρκεια της ζωής μας. Μερικές από τις πιο κοινές είναι:

-Η παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους (στρατιωτικές ασκήσεις, κυνήγι, δυνατή μουσική, βιομηχανικός θόρυβος, αλυσοπρίονο, μηχανές κουρέματος γκαζόν, κτλ)
-Κληρονομικότητα
-Ορισμένες περιπτώσεις χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας
-Ορισμένα ωτοτοξικά αντιβιοτικά
-Τραύμα στο κεφάλι
-Ορισμένες ιατρικές παθήσεις
-Συσσώρευση κυψελίδας (κερί στο αυτί)
-Μολύνσεις των αυτιών
-Ιογενείς λοιμώξεις

03

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι απώλειας ακοής;

Υπάρχουν τρεις βασικοί τυποι απώλειας ακοής:

-Βαρηκοΐα Αγωγιμότητας

Απώλεια ακοής αγωγιμότητας παρουσιάζεται όταν ο ήχος δεν μπορεί να φτάσει στο εσωτερικό αυτί λόγω προβλημάτων στο εξωτερικό και / ή μέσο αυτί. Εάν πάσχετε από αυτό, μπορεί να έχετε συχνά την αίσθηση της πίεσης ή πληρότητας στα αυτιά σας και να έχε δυσκολία ακοής αμυδρών ήχων. Οι πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν απόφραξη του καναλιού του αυτιού με κερί, ωτίτιτδα του μέσου αυτιού, εξωτερική ωτίτιδα ή ενσφήνωση ξένων σωμάτων στο κανάλι του αυτιού. Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής μπορεί συνήθως να διορθωθεί με ιατρική ή χειρουργική επέμβαση.

-Νευροαισθητήριος Βαρηκοΐα

Η Νευροαισθητήριος απώλεια ακοής συμβαίνει όταν υπάρχει βλάβη στο έσω αυτί.Εάν πάσχετε από αυτό, μπορεί να έχετε συχνά δυσκολία στην κατανόηση ομιλίας,ειδικά όταν υπάρχει θόρυβος στο περιβάλλον. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα που συνδέεται με αυτό τον τύπο είναι οι εμβοές, ή κουδούνισμα στα αυτιά. Η νευροαισθητήριος βαρηκοΐα μπορεί να προκληθεί εκ γενετής, από ωτοτοξικά φάρμακα, γενετική λόγους, ιούς, τραύμα στο κεφάλι, με τη γήρανση ή την έκθεση σε θόρυβο. Σε γενικές γραμμές, η προτιμώμενη λύση για νευροαισθητήριο απώλεια ακοής είναι η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας.

-Μικτή Βαρηκοΐα
Μικτή απώλεια ακοής εμφανίζεται όταν υπάρχει ένα πρόβλημα στο εσωτερικό αυτί σας καθώς και στο έξω ή μέσο αυτί. Είναι ένας συνδυασμός νευροαισθητηρίου και αγωγίμου βαρηκοΐας.

04

Ποια είναι μερικά συμπτώματα της απώλειας ακοής;

Η ακοή του καθένος είναι μοναδική, επομένως ο καθένας έχει διαφορετική εμπειρία από την απώλειας ακοής με διαφορετικούς τρόπους. Εδώ είναι μερικά από τα κοινά συμπτώματα:

-Σας ξεφεύγουν συχνά ορισμένες λέξεις ή μπερδεύετε λέξεις καθώς και μερικές φορές ολόκληρη τη συζήτηση προκαλώντας παρεξήγηση

-Ρωτάτε συχνά τον συνομιλητή σας να επαναλάβει αυτό που είπε.

-Μέλη της οικογένειας ή φίλοι σας έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ακοή σας.

-Αποφεύγετε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις (το θέατρο, εστιατόρια, εκκλησία), διότι είναι δύσκολο να ακούσετε.

-Έχετε δυσκολία στην κατανόηση της τηλεφωνικής συνομιλίας.

-Αυξάνετε την ένταση στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση σε επίπεδα που είναι πολύ δυνατά για τους άλλους.

-Έχετε δυσκολία κατανόησης της συνομιλίας όταν βρίσκεστε με πολλά άτομα ή σε θορυβώδες περιβάλλον.

-Δυσκολεύεστε να ακούστε ήχους της φύσης, όπως τα πουλιά και τον άνεμο.

-Έχετε ήχο ή βούισμα στα αυτιά σας (εμβοές).

05

Ποια συμπτώματα υποδεικνύουν την ανάγκη για μια ιατρική αξιολόγηση;

Αν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα ΩΡΛ ιατρό το συντομότερο δυνατόν:

-Πόνος στο αυτί
-Αιμορραγία ή πύον από τα αυτιά σας
-Τραύμα στο κεφάλι
-Αιφνίδια απώλεια ακοής
-Προβλήματα με την ισορροπία ή/και ζάλη
-Κυμαινόμενη απώλεια ακοής
-Κουδούνισμα στα αυτιά
-Αίσθημα πληρότητας ή πίεσης στα αυτιά (μπούκωμα)

06

Μπορεί το κερί του αυτιού να προκαλέσει απώλεια ακοής;

Το κερί του αυτιού ή αλλιώς κυψελίδα, είναι μια λιπαρή ουσία που το σώμα σας εκκρίνει για την προστασία του καναλιού του αυτιού σας. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι παράγουν πολύ κερί, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Υπάρχει περίπτωση το κερί να αποφράξει μερικώς ή και πλήρως το κανάλι του αυτιού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία μικρή έως μέτρια απώλεια ακοής. Τις περισσότερες φορές, όταν αφαιρεθεί το κερί, η ακοή αποκαθίσταται. Ο ιατρός ΩΡΛ ή ο ακοοπροθετιστής μπορεί σας ενημερώσει αν έχετε κερί και πώς μπορεί να αφαιρεθεί.

07

Τι είναι ο ήχος κουδουνίσματος στο κεφάλι / αυτιά μου;

Αυτό ονομάζεται εμβοές. Είναι συνήθως μια ένδειξη βλάβης στο σύστημα της ανθρώπινης ακοής (ειδικά λόγω θορύβου). Μπορεί να είναι συνεχείς ή περιοδικές και για μία συγκεκριμένη πλευρά ή στη μέση του κεφαλιού σας. Δεν υπάρχει θεραπεία για εμβοές, αλλά υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να περιορίσουν τις συνέπειές τους. Πολλές φορές τα ακουστικά βαρηκοΐας βοηθούν φέρνοντας περισσότερο ήχο στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή από τις εμβοές. Αν έχετε εμβοές μόνο από τη μία πλευρά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

08

Γιατί έχω δυσκολία ακοής μόνο στην πολυκοσμία;

Μπορεί να έχετε μια απώλεια ακοής υψηλών συχνοτήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορείτε να ακούτε καλά σε συνομιλίες ένας προς έναν και σε μικρές ομάδες, αλλά όταν βρίσκεστε σε μεγαλύτερες ομάδες με πολλές συνομιλίες και θόρυβο, ακούτε το θόρυβο πιο δυνατά από την ομιλία.

Ζητηστε ραντεβου