Παιδική βαρηκοΐα

EARplus

Η ακοή του παιδιού μου

Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία στην εύρεση των καλύτερων λύσεων που ταιριάζουν σε ένα ευρύ φάσμα απώλειας της ακοής των παιδιών. Ως γονέας η συμμετοχή σας είναι υψίστης σημασίας και μαζί μπορούμε να πετύχουμε ώστε το παιδί σας να μπορεί να απολαύσει τον κόσμο των ήχων.
Τι προκαλεί την απώλεια ακοής;

Παιδική βαρηκοΐα

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν απώλεια της ακοής.

Κάποιες φορές οφείλεται σε μηχανική δυσλειτουργία που είναι γνωστή ως βαρηκοΐα αγωγιμότητας, ενώ άλλες είναι το αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του ακουστικού νεύρου ή του Κοχλία που είναι γνωστή ως νευροαισθητήριος βαρηκοΐα. Ένας μικρότερος αριθμός απωλειών ακοής μπορεί να οφείλεται σε ένα μείγμα και των δύο.

Άλλες σπανιότερες παθήσεις της ακοής, που συνδέονται με το ακουστικό νεύρο σε υψηλότερα επίπεδα ή διανοητικά, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διαταραχές της ακοής.

Η προέλευση και οι αιτίες της απώλειας ακοής είναι πολλές, οι πιο συνηθισμένες συσχετίζονται με γενετικούς, ιογενείς παράγοντες και ανοξία. Μερικές φορές η αιτία δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, με αποτέλεσμα τη μη αποδοχή του προβλήματος με την ελπίδα ότι υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει ποτέ να καθυστερήσει την πρώιμη παρέμβαση.

Ποιές είναι οι επιπτώσεις της απώλειας της ακοής;

Όσο νωρίτερα παρουσιάζεται απώλεια ακοής στη ζωή ενός παιδιού, τόσο περισσότερες είναι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη του. Ως εκ τούτου, όσο νωρίτερα εντοπίζεται το πρόβλημα και γίνεται εφαρμογή με βοηθήματα ακοής, τόσο λιγότερο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις.

Υπάρχουν επτά μεγάλοι παράγοντες κατά τους οποίους η απώλεια ακοής επηρεάζει τα παιδιά. Αυτοί είναι:

-Η καθυστέρηση και το περιορισμένο λεξιλόγιο.
-Η κακή εξέλιξη της διάρθρωσης των πρότασεων και η παρανόηση της έννοιας.
-Ορισμένοι φθόγγοι δεν ακούγονται και ως εκ τούτου δεν αναπαράγονται, όπως το “Σ”, “Φ”, “Τ”, “Κ”. Έτσι, η ομιλία γίνεται δύσκολο να κατανοηθεί.
-Όλοι οι τομείς της εκπαίδευσης επηρεάζονται και ιδιαίτερα η ανάγνωση και οι μαθηματικές έννοιες.
-Διαταραγμένη και υπανάπτυκτη κοινωνική λειτουργία η οποία έχει ως αποτέλεσμα απογοήτευση, δυστυχία και κοινωνική απομόνωση.
-Η απώλεια της αίσθησης του χώρου, της δυνατότητας εντοπισμού της κατεύθυνσης των ήχων αλλά και γενικότερα των ήχων του περιβάλλοντος.
-Μια έντονη καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας προκαλεί μαθησιακά προβλήματα που οδηγούν σε μειωμένη ακαδημαϊκή επίδοση. Η δυσκολία στην επικοινωνία οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση και μειωμένη αυτοπεποίθηση. Όλα αυτά μπορεί να έχουν επιπτώσεις στις επαγγελματικές επιλογές των παιδιών αργότερα στη ζωή.

Υπάρχει επιλογή στην θεραπεία που θα ακολουθηθεί;

Κατά την επίσκεψή σας στον ιατρό ΩΡΛ, οι επιλογές για τη θεραπεία θα συζητηθούν. Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η επιλογή για αγώγιμα προβλήματα ακοής, αλλά όχι αποκλειστικά. Ακουστικά βαρηκοΐας είναι η μόνη επιλογή για νευροαισθητήριο απώλεια. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πλήρως και να έχετε εμπιστοσύνη στη συνιστώμενη θεραπεία.

Τι τύποι ακουστικών βαρηκοΐας υπάρχουν;

Ο τύπος του ακουστικού βαρηκοΐας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως: ο βαθμός απώλειας της ακοής, το είδος απώλειας ακοής, οι εκπαιδευτικές ανάγκες, η ηλικία του παιδιού και άλλες ειδικές απαιτήσεις που ίσως να χρειάζονται. Παίρνοντας όλους τους παραπάνω παράγοντες υπ’όψιν η επιλογή του τύπου ακουστικού βαρηκοΐας γίνεται απο τον Ακοολόγο ή Ακοοπροθετιστή.

Σε γενικές γραμμές, τα ενδοκαναλικά ακουστικά ή αλλιώς αυτά μέσα στο αυτί δεν συνιστώνται συνήθως, εκτός αν συντρέχουν εξαιρετικοί ιατρικοί λόγοι. Ο εξειδικευμένος Παιδιατρικός Ακοολόγος ή Ακοοπροθετιστής θα αξιολογήσει το παιδί σας και θα σας προτείνει τα καταλληλότερα ακουστικά βαρηκοΐας. Αυτά συνήθως αποτελούνται από ακουστικό βαρηκοΐας πίσω απο το αυτί, μικροσκοπικό στο μέγεθος και σε συνδυασμό με ασύρματα βοηθήματα επικοινωνίας. Τα βοηθήματα επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στο σχολείο ή σε παρόμοιες δραστηριότητες.

Πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε για την αποτελεσματικότητα των ακουστικών βαρηκοΐας;

Ο ακοολόγος ή ακοοπροθετιστής θα σας προτείνει ένα συγκεκριμένο πλάνο θεραπείας. Αυτό θα περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις για να παρακολουθεί την εξέλιξη και συμπεριφορά του παιδιού σας αλλά και να προβεί σε ρυθμίσεις των ακουστικών βαρηκοΐας. Είναι απαραίτητη η αμοιβαία επικοινωνία του ειδικού με τον γονέα αλλά και με το σχολείο του παιδιού.

Τι θα συμβεί αν τα ακουστικά βαρηκοΐας αποδειχθούν ανεπαρκή;

Τα Ακουστικά βαρηκοΐας αποκαθιστούν την επικοινωνία, αλλά δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την ακοή στο φυσιολογικό. Στις περιπτώσεις πολύ σοβαρών μορφών απώλειας ακοής, ένα παιδί μπορεί να ωφεληθοεί από ένα κοχλιακό εμφύτευμα. Συνεργαζόμαστε στενά με ειδικούς κοχλιακών εμφύτευματων, αλλά αποτελεί μέρος της συμβατικής ιατρικής πρακτικής ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση ενός παιδιού με ακουστικά βαρηκοΐας για τουλάχιστο 6 μήνες πριν γίνει αξιολόγηση για κοχλιακό εμφύτευμα.

Ζητηστε ραντεβου